SimQuip Direct Drive Kit (AKM 52)

2949 

Tästä on vaikea päästä enää parempaan. Erittäin korkeatasoinen Direct Drive kit varustettuna SimQuipin ohjauselektroniikalla (servo drive) ja planeetan mahdollisesti parhaalla sim racingiin soveltuvalla sähkömoottorilla (Kollmorgen AKM-series 52). Toisin sanoen: silloin kuin vain paras kelpaa, on Kollmorgenin moottori oikea valinta. F1 ja F2 ovat näppäimistön vasemmasta ylälaidasta löytyvien näppäimien lisäksi kansainvälisiä ratasarjoja, joissa ajavat tiimit käyttävät simulaattoreissaan juuri Kollmorgenin AKM-sarjan moottoreita. Se riittänee tuotteen tason ja laadun viitearvoksi. Postiasi tämä kitti ei toistaiseksi lajittele, sen myönnämme.

Edellä mainittujen lisäksi tarvitset itse ratin eli virallisemmin ohjauspyörän. Rattiosastolla SimGear tarjoaa valinnanvaraa riittävästi ja vähän päälle. Voimme räätälöidä sinulle juuri sellaisen ratin kuin haluat, ja laadusta ei todellakaan tingitä. Mitä laatu sitten tarkoittaa; luotettavuutta ja kestävyyttä. Huippulaatua olevat napit, vaihdevivut, kytkimet, Alcantara, kaikki. Ratin kiinnitysperiaatteena toimii mallinimeä QR1 totteleva tuote. Kyseessä on varta vasten simukäyttöön suunniteltu – eli paljon tunteja ja rasitusta kestävä – ydinlatauksen (ei todistettu ja parempi niin) kestävä rakenne ja mekanismi. Monen kilpailevan tuotteen kohdalla moottorin akselin ja ratin väliin syntyy nopeasti klappia, joka tuntuu käsiin asti. Klappi heikentää ohjauksen tarkkuutta ja koska tunnet klapin koko ajan – vie se ajamisesta niin sanotusti makua. Klappi: ei jatkoon. QR1: win.

Huom: sivun alalaidassa lisätietoa Direct Drivesta, kannattaa tutustua.

Kuvaus

Termejä:

Direct Drive (DD)
Suoravetomoottori. Termillä tarkoitetaan hihnatonta & vaihteetonta suoravetojärjestelmää, missä sähkömoottoria (servo motor) ohjataan servo-ohjaimella (servo drive). Sim racing käytössä kokonaisuus koostuu viidestä komponentista: simusoftasta (esim. iRacing), PC:stä, siihen liitettävästä ohjauselektroniikkaboksista, sähkömoottorista sekä moottorin akseliin kiinnitettävästä ohjauspyörästä. Ohjauspyörä valitaan käyttäjän mieltymyksen mukaan: se voi olla pyöreä, D-mallinen tai ns. formula style rim. Myös nappien määrä ja tyyppi, sekä esimerkiksi vaihteenvalitsimien (paddle shifters) pituus / muoto on valittavissa käyttäjän haluamiksi. Yksi DD-järjestelmien suurimmista eduista verrattuna ei-DD -järjestelmiin on niiden elinkaari, joka on teoriassa ikuinen. Toinen merkittävä asia on ohjausvasteen säilyminen täysin muuttumattomana. Molemmat edellä mainitut johtuvat siitä että hihnaa, vaihderattaita tai muita vastaavia voiman välittämiseen liittyviä osia ei ole. As simple as that. Nämä ovat käyttäjän kannalta hyvin konkreettisia etuja, ja mahdollistavat tietenkin myös varman jälkimarkkinan, JOS sattuisi jostain ei-ennalta-arvattavasta syystä käymään niin, että sim racing harrastus on ajettava alas (hyvin epätodennäköistä).

OSW (Open Sim Wheel)
Yleisnimi ja puhekielessä käytetty termi tarkoittaen lähes kaikkia Direct Drive -tyyppisiä järjestelmiä.

MiGE
Yleisin sim racingissa käytetty sähkömoottori. Alla ”pikku MiGE:n” eli maksimiväännöltään 20 Nm:iin pystyvän 130ST-M10010 -mallin tarkempia speksejä:

OMINAISUUS 130ST-M10010
Jatkuva vääntö Nm 10
Maksimivääntö Nm 20
Teho W 1000
Kierrosluku max 1/min 1000
Enkooderi ppr (pulses per rev) 10000
Akselin halkaisija mm 22
Paino kg 11,5

Tämä hieman kevyempi versio riittää lähes käyttäjälle kuin käyttäjälle, ja on suositumpi esimerkiksi Formula -tyyppistä, halkaisijaltaan noin 260-280 mm rattia käytettäessä. Molemmat, sekä M10010 (yllä) että M15015 soveltuvat tehonsa ja vääntönsä puolesta mihin tahansa sim racing -sovellukseen, ja edellä mainittu käyttökuvaus on suuntaa-antava.

Ohjauselektroniikka(boksi) eli servo drive
Järjestelmän tärkein yksittäinen osa. Ohjauselektroniikka ratkaisee sen, kuinka a) tarkka, b) välitön ja c) virheetön ohjausvaste käsiin välittyy. Kun haetaan viimeisiä kymmenyksiä ja sadasosia, on esimerkiksi erot radan pinnanmuodossa pystyttävä tuntemaan. Siihen päästään virtapiikitöntä ja siten virheetöntä ohjaussignaalia tuottavalla, ison kaliiberin komponentit sisältävällä ohjauselektroniikkaboksilla.